TRANSVERSALITAT   TERRITORIALARRELAMENT,  COHESIÓINTERRELACIÓ...
Des dels seus inicis  l’Escola Folk del Pirineu  actua directament  en l’àmbit de l’Alt Pirineu. En aquest eix territorial, orogràficament difícil, amb problemes greus de despoblament, amb una mobilitat constant de la població per accedir a qualsevol servei, on al sector primer  —el tradicional— li cal una reconversió  i una bona part de la població treballa d’una forma o altra en els serveis, l’Escola Folk del Pirineu va crear  una escola unitària que relaciona  els residents pirinencs tant a nivell personal com col·lectiu. Relació entre alumnes que, visquin on visquin, se senten formar  part del mateix projecte; tenint a l’abast l’aprenentatge de la música i dels nostres instruments tradicionals en llocs  allunyats de les capçaleres comarcals.

Folk a l’Escola dóna feina a un equip de 20 professors. Destacarem que una part de l’equip d’ensenyants es va iniciar en la música  com alumnes dels  primers tallers i classes que fa anys es van crear. Aquest cicle — d’alumne a professor— està consolidat en una nova generació amb un gran potencial artístic i pedagògic. En uns casos,  l’existència del  projecte Escola Folk del Pirineu ha ajudat  facilitant  l’arrelament dels músics  nadius i en altres casos,   l’establiment  de nouvinguts d’àrees urbanes en el nostre territori. També, amb les Colònies per a Joves Intèrprets Folk que l’Escola Folk, s’ha aconseguit una interrelació entre residents pirinencs i d’altres provinents d’arreu. La continuïtat d’aquest programa formatiu ha fet que aquesta relació hagi  donat bons fruits amb la creació de grups de música tant territorials com interterritorials.

Amb el terme folk volem expressar tot allò relacionat amb la nostra música i dansa tradicionals des d’una perspectiva contemporània que , sense menystenir la tradició, aporti noves propostes d’expressió de les nostres tradicions musicals. A l’Escola Folk del Pirineu ensenyem els instruments tradicionals —també, alguns d’estàndards— amb el material (cançons, melodies, balls...) que ens ha deixat la nostra tradició tot adaptant-lo i rellegint-lo amb les diferents aportacions, gustos, necessitats tècniques, conjuntures estètiques... de professors i alumnes.

El currículum pedagògic de l’Escola Folk del Pirineu és obert i flexible, adaptant-se a les possibilitats/necessitats de l’alumnat, tot potenciant la diversió per mitjà de la música i la dansa. Sense deixar de banda el rigor en l’ ensenyament tècnic dels instruments, l’Escola no té com a finalitat última la formació de professionals de la música tot i que quan es dóna el cas d’alumnes que tenen un interès molt fort per l’aprenentatge de la música, instruments, llenguatge... hi posem especial cura per donar-los les eines necessàries per aconseguir més nivell tècnic i creatiu i estar preparats per seguir els seus estudis musicals en centres especialitzats.